Primärproduktion (Alkutuotanto)
Primärproduktion omfattar de tidigaste stegen i livsmedelskedjan. Producenten måste alltid kontrollera om verksamheten ska registreras innan den startar.
Exempel på primärproduktion
- Mjölkproduktion
 - Äggproduktion
 - Uppfödning av slaktdjur
 - Fiske och vattenbruk
 - Odling av grönsaker, frukt, spannmål och svamp
 - Honungsproduktion
 - Insamling av vilda bär och svampar
 - Jakt
 
Verksamheter som räknas som primärproduktion
- Produktion och uppfödning av primärprodukter
 - Odling och skörd
 - Mjölkning
 - Djurproduktionens faser före slakt
 - Transport av levande djur
 - Transport av primärprodukter (förutom mjölk) till nästa led i livsmedelskedjan, till exempel förädling eller detaljhandel
 - Direktleverans av primärprodukter med låg risk direkt till slutkonsumenten
 
Verksamheter som inte är primärproduktion
- Vidareförädling av primärprodukter
 - Transport av mjölk bort från primärproduktionsplatsen
 - Slakt av djur
 
Verksamheter som ost- eller syltproduktion, torkning av örter, skalning av grönsaker, rensning av fisk på land eller filéering av fisk hör till livsmedelslokaler – inte primärproduktion – och ska följa de reglerna.
Behöver du hjälp med att bedöma registreringsplikten?
Följ Ruokavirastos vägledning eller kontakta din lokala livsmedelskontroll för bindande rådgivning.
Öppna Ruokavirastos vägledning