Primärproduktion (Alkutuotanto)

Primärproduktion omfattar de tidigaste stegen i livsmedelskedjan. Producenten måste alltid kontrollera om verksamheten ska registreras innan den startar.

Exempel på primärproduktion

  • Mjölkproduktion
  • Äggproduktion
  • Uppfödning av slaktdjur
  • Fiske och vattenbruk
  • Odling av grönsaker, frukt, spannmål och svamp
  • Honungsproduktion
  • Insamling av vilda bär och svampar
  • Jakt

Verksamheter som räknas som primärproduktion

  • Produktion och uppfödning av primärprodukter
  • Odling och skörd
  • Mjölkning
  • Djurproduktionens faser före slakt
  • Transport av levande djur
  • Transport av primärprodukter (förutom mjölk) till nästa led i livsmedelskedjan, till exempel förädling eller detaljhandel
  • Direktleverans av primärprodukter med låg risk direkt till slutkonsumenten

Verksamheter som inte är primärproduktion

  • Vidareförädling av primärprodukter
  • Transport av mjölk bort från primärproduktionsplatsen
  • Slakt av djur

Verksamheter som ost- eller syltproduktion, torkning av örter, skalning av grönsaker, rensning av fisk på land eller filéering av fisk hör till livsmedelslokaler – inte primärproduktion – och ska följa de reglerna.

Behöver du hjälp med att bedöma registreringsplikten?

Följ Ruokavirastos vägledning eller kontakta din lokala livsmedelskontroll för bindande rådgivning.

Öppna Ruokavirastos vägledning
Primärproduktion (Alkutuotanto) | Willit