Alkutuotanto
Alkutuotanto kattaa elintarvikeketjun ensimmäiset vaiheet. Tuottajan on aina varmistettava ennen toiminnan aloittamista, pitääkö toiminta rekisteröidä.
Esimerkkejä alkutuotannosta
- Maidontuotanto
 - Munantuotanto
 - Lihakarjan kasvatus
 - Kalastus ja kalanviljely
 - Kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
 - Hunajantuotanto
 - Luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily
 - Metsästys
 
Alkutuotantoon kuuluvia toimintoja
- Alkutuotannon tuotteiden tuotanto ja kasvatus
 - Viljely sekä sadonkorjuu
 - Lypsäminen
 - Eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta
 - Elävien eläinten kuljetus
 - Alkutuotannon tuotteiden (maidon kuljetusta lukuun ottamatta) kuljetus seuraavaan käsittelypaikkaan, esimerkiksi jalostukseen tai vähittäismyyntiin
 - Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle
 
Toimintoja, jotka eivät ole alkutuotantoa
- Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus
 - Maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta
 - Eläinten teurastaminen
 
Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi – ne kuuluvat elintarvikehuoneiston toimintaan ja niissä tulee noudattaa elintarvikehuoneistoa koskevia vaatimuksia.
Tarvitsetko apua rekisteröintivelvoitteiden arvioinnissa?
Noudata Ruokaviraston ohjeita tai kysy sitovat tulkinnat oman alueesi elintarvikevalvontayksiköltä.
Avaa Ruokaviraston ohje