Alkutuotanto

Alkutuotanto kattaa elintarvikeketjun ensimmäiset vaiheet. Tuottajan on aina varmistettava ennen toiminnan aloittamista, pitääkö toiminta rekisteröidä.

Esimerkkejä alkutuotannosta

  • Maidontuotanto
  • Munantuotanto
  • Lihakarjan kasvatus
  • Kalastus ja kalanviljely
  • Kasvisten, hedelmien, viljan ja sienten viljely
  • Hunajantuotanto
  • Luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily
  • Metsästys

Alkutuotantoon kuuluvia toimintoja

  • Alkutuotannon tuotteiden tuotanto ja kasvatus
  • Viljely sekä sadonkorjuu
  • Lypsäminen
  • Eläintuotannon vaiheet ennen teurastusta
  • Elävien eläinten kuljetus
  • Alkutuotannon tuotteiden (maidon kuljetusta lukuun ottamatta) kuljetus seuraavaan käsittelypaikkaan, esimerkiksi jalostukseen tai vähittäismyyntiin
  • Elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen alkutuotannon tuotteiden luovutus suoraan kuluttajalle

Toimintoja, jotka eivät ole alkutuotantoa

  • Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostus
  • Maidon kuljetus pois alkutuotantopaikalta
  • Eläinten teurastaminen

Alkutuotantoon kuuluvaa toimintaa eivät ole esimerkiksi juuston tai hillojen valmistus, yrttien kuivaaminen, kasvisten kuoriminen, kalojen perkaaminen maissa tai kalojen fileointi – ne kuuluvat elintarvikehuoneiston toimintaan ja niissä tulee noudattaa elintarvikehuoneistoa koskevia vaatimuksia.

Tarvitsetko apua rekisteröintivelvoitteiden arvioinnissa?

Noudata Ruokaviraston ohjeita tai kysy sitovat tulkinnat oman alueesi elintarvikevalvontayksiköltä.

Avaa Ruokaviraston ohje
Alkutuotanto | Willit